Στο Impact Hub Athens πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η ημερίδα με τίτλο «Η επιστήμη της διατροφής και η τέχνη της μαγειρικής στη δια βίου διαχείριση του διαβήτη τύπου 2», την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Cook2DIAbeat. Το πρόγραμμα αυτό εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση στην υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, βασισμένη στις αρχές της ιατρικής μαγειρικής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η εκπαιδευτική πλατφόρμα Cook2DIAbeat, ένα ολοκληρωμένο εργαλείο αυτοδιαχείρισης για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους. Η πλατφόρμα, διαθέσιμη δωρεάν και στην ελληνική γλώσσα, προσφέρει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τη διατροφή, τεχνικές μαγειρικής, ισορροπημένες συνταγές, καθώς και ενότητες αφιερωμένες στον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και τη γενικότερη βελτίωση της καθημερινής ευεξίας.
Στην υβριδική εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 200 άτομα. Την ημερίδα προλόγισε η κ. Αφροδίτη Βελουδάκη, Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δρ João Breda, Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, ο κ. Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, η κ. Φανή Πρεβέντη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο κ. Βασίλης Τσιρώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας και η κ. Σοφία Τσιακάλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη.
Ακολούθησε επιστημονικό πάνελ, με συμμετοχή ειδικών από τον χώρο της ιατρικής, της διατροφής και της συμπεριφορικής επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Μεταξύ αυτών ήταν:
- 
Η κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθύντρια του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Ομίλου ΥΓΕΙΑ,
 - 
Η κ. Μαίρη Γιαννακούλια, Καθηγήτρια Διατροφής & Διαιτητικής Συμπεριφοράς στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
 - 
Ο κ. Ιωάννης Μανιός, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παχυσαρκίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
 - 
Η κ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και Μεταβολισμού στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις σύγχρονες διατροφικές κατευθύνσεις για άτομα με διαβήτη τύπου 2, στις συμπεριφορές υγείας, στους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινή διαχείριση της νόσου, καθώς και στη σημασία της πολυεπιστημονικής προσέγγισης από επαγγελματίες υγείας.
Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis παρουσίασε επίσης πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, αναδεικνύοντας ότι 1 στους 8 ενήλικες παγκοσμίως βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ 4 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Παρουσιάστηκαν ακόμη τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που ανέδειξε τη σημαντική έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία υγιεινού φαγητού στο σπίτι ως βασικό εμπόδιο, καθώς και την ανησυχία για την αξιοπιστία της πληροφόρησης από διαφορετικές πηγές.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ενότητα «Η μαγειρική ως μέσο υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών», όπου η κ. Ελπίδα Μορφούλη, Culinary Director και γνωστή TV Chef, παρουσίασε ζωντανά μια εύκολη και ισορροπημένη συνταγή, ειδικά σχεδιασμένη για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Το πρόγραμμα Cook2DIAbeat, το οποίο χρηματοδοτείται από το ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιείται με τη συνεργασία πανεπιστημίων και επιστημονικών φορέων από τέσσερις χώρες:
- 
Ινστιτούτο Prolepsis (Ελλάδα),
 - 
University of Navarra και Basque Culinary Center (Ισπανία),
 - 
European Food Information Council – EUFIC (Βέλγιο),
 - 
Spanish Diabetes Foundation (Ισπανία),
 - 
Center for Social Innovation LTD – CSI (Κύπρος).
 
Για περισσότερες πληροφορίες και πρόσβαση μεταβείτε στην πλατφόρμα: cook2diabeat.eu
Η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 απαιτεί περισσότερα από ιατρική παρακολούθηση – προϋποθέτει καθημερινές, εφαρμόσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τη συμπεριφορά. Πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα Cook2DIAbeat, που συνδυάζει την επιστημονική γνώση με πρακτικά εργαλεία και καινοτόμες μεθόδους, αποτελούν πολύτιμα μέσα ενδυνάμωσης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η διαχείριση του διαβήτη μπορεί να γίνει πιο προσιτή και αποτελεσματική όταν συνδέεται με την κουλτούρα της διατροφής και την καθημερινότητα του ανθρώπου. Η ενίσχυση της διατροφικής παιδείας, η μαγειρική ως μέσο υγείας και η συνεργασία επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων είναι το κλειδί για ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για όλους.
Επιμέλεια: Ευγένιος Γκράουρ

